Grzanki z pasztetem z wątróbek i balsamiczną cebulką

Grzanki z pasztetem z wątróbek i balsamiczną cebulką
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Na balsamiczną cebulkę:
oliwa
2 duże posiekane cebule
sól
1 filiżanka octu balsamicznego

Na pasztet z wątróbek:
oliwa
2-3 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
1 kg wątróbek drobiowych, oczyszczonych i opłukanych
1 filiżanka białego wina
1 bagietka, pokrojona w kromki, które należy opiec na grillu lub w tosterze

Przygotowanie:
Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj cebulę, sól i umieść na średnim ogniu. Nakryj i duś przez 15-20 minut. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 20-25 minut lub do czasu aż ocet osiągnie konsystencję syropu. Wykorzystaj od razu albo przełóż do szczelnego słoika i wstaw do lodówki.
Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj kapary, anchois i czosnek. Rozgrzej na średnim ogniu i podsmażaj aż fileciki anchois się rozpuszczą. Dodaj wątróbki, zwiększ ogień i podsmażaj 3-5 minut aż wątróbki będą półsurowe. Dodaj wino i gotuj 3-4 minuty lub do czasu, aż połowa wina odparuje. Wątróbki z winem powinny mieć konsystencję gęstej zupy. Przełóż zawartość patelni do malaksera i miksuj aż uzyskasz gładką pastę. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj oliwę, jeśli pasta jest za gęsta.
Na kromki pieczywa nakładaj pasztet, a potem cebulę.

© Anne Burrell

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE