Marynowana łopatka barania

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszam (oprócz cebuli i liści laurowych) i otrzymuję płyn do marynowania, dodaję cebulę pokrojoną w półkrążki, mięso dokładnie oblewam marynatą i okładam cebulą i kilkoma liśćmi laurowymi, pozostawiam na minimum 3 godziny w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z marynaty nacinam mięso w kilku miejscach i szpikuję je czosnkiem, następnie dokładnie nacieram mieszanką przypraw (majeranek, lubczyk, pieprz, sól) z dodatkiem niewielkiej ilości marynaty, wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę w takiej temperaturze około 15-20 minut, oblewam delikatnie marynatą, następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni C i piekę w zależności od wielkości łopatki około 1-1,5 godziny. W międzyczasie oblewam pieczeń kilkukrotnie marynatą i sosem z pieczonego mięsa. Pieczeń kroję w grube plastry i podaję z ziemniakami lub ryżem oraz sałatą z sosem winegret.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze