Marynowana łopatka barania

Marynowana łopatka barania
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.40

Składniki:

  • łopatka barania
  • lubczyk
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki marynaty mieszam (oprócz cebuli i liści laurowych) i otrzymuję płyn do marynowania, dodaję cebulę pokrojoną w półkrążki, mięso dokładnie oblewam marynatą i okładam cebulą i kilkoma liśćmi laurowymi, pozostawiam na minimum 3 godziny w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z marynaty nacinam mięso w kilku miejscach i szpikuję je czosnkiem, następnie dokładnie nacieram mieszanką przypraw (majeranek, lubczyk, pieprz, sól) z dodatkiem niewielkiej ilości marynaty, wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę w takiej temperaturze około 15-20 minut, oblewam delikatnie marynatą, następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni C i piekę w zależności od wielkości łopatki około 1-1,5 godziny. W międzyczasie oblewam pieczeń kilkukrotnie marynatą i sosem z pieczonego mięsa. Pieczeń kroję w grube plastry i podaję z ziemniakami lub ryżem oraz sałatą z sosem winegret.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE