Śliwki w occie

Śliwki w occie zobacz Śliwki w occie 2018-06-19 13:01:06
Śliwki w occie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 0,5 kg cukru
Zalewa
  • 1 szklanka octu 10 procentowego
  • 1 szklanka wody
  • 8 goździków
  • 4 kardamony
  • pół laski cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie osuszać śliwek. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE