Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche

Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Cytrynowy crème fraîche
  • 100 g crème fraîche
  • 3 łyżeczki cukru
  • skórka z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do małego rondla wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, dodaj połowę skórki z cytryny, cały sok, kmin rzymski, sól i miętę. Poczekaj 45 minut, aż napój się schłodzi. Wyłóż miętę i przelej ciecz do płaskiego, prostokątnego pojemnika. Przykryj wiekiem i umieść w zamrażalniku. Co 45 minut wyjmij pojemnik i rozbij widelcem formujące się kryształki. Czynność powtarzaj, aż granita całkowicie się zmrozi.

Przed serwowaniem połącz składniki na cytrynowy crème fraîche.

Wyjmij granitę z zamrażalnika i jeszcze raz przejedź widelcem po powierzchni. Nałóż granitę do małych szklanek lub miseczek, posyp miętą i dołóż krem. Natychmiast podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE