Czekoladowe trufle z rumem

Czekoladowe trufle z rumem zobacz Czekoladowe trufle z rumem 2018-06-19 12:27:02
Czekoladowe trufle  z rumem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 350 g białej czekolady
  • 220 g masła
  • 50 ml rumu Jamajka
  • 300 g kuwertury czekoladowej 70%

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło napowietrzamy ubijając je rózgą, gdy będzie miało puszystą konsystencję, dodajemy zatemperowaną czekoladę małymi porcjami.
Na sam koniec dodajemy alkohol, mieszając już ręcznie łopatką.
Szprycujemy trufle za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do lodówki aż do momentu krystalizacji, na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wykańczamy w ciemnej kuwerturze, zanurzając za pomocą widelczyka. Nadmiar czekolady usuwamy i obtaczamy w wiórach z ciemnej czekolady.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE