Frytki z sosem cesarskim

Frytki z sosem cesarskim
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Przepis

Sos cesarski
¼ szklanki majonezu
¼ szklanki mleka 2%
2 łyżeczki musztardy dijońskiej
1 ząbek czosnku, starty
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel sosu Worcestershire
¼ szklanki tartego parmezanu
sól i mielony czarny pieprz

Frytki
¼ kg twardych, nie rozpadających się ziemniaków (np. irga)
6 szklanek oleju roślinnego
sól i pieprz

Przygotowanie
Zmieszaj składniki dressingu w podanej kolejności i dopraw do smaku. Obierz ziemniaki, pokrój je w słupki i włóż do miski z zimną wodą, żeby nie zbrązowiały. Rozgrzej olej do 180 stopni C, starannie osusz pokrojone ziemniaki ręcznikiem papierowym i smaż w głębokim oleju przez 5 min. Wyjmij frytki łyżką cedzakową i ponownie osusz na ręczniku. Rozgrzej olej do 190stopni C i smaż frytki przez kolejne 5 min, aż się zrumienią. Przełóż frytki do miski, zmieszaj z 3 łyżkami sosu cesarskiego oraz dopraw solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE