Jajka pieczone z kurkami i parmezanem

Jajka pieczone z kurkami i parmezanem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka pokrojonych na małe kawałki i usmażonych kurek
  • 1 łyżeczka parmezanu lub innego ostrego sera
  • oliwa do obsmażenia kurek
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek (jeśli nie masz, użyj tymianku suszonego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Oczyść kurki i obsmaż je na oliwie. Posmaruj kokilkę masłem, posyp solą i pieprzem. Na spód połóż ok. 1 łyżkę kurek, posyp listkami świeżego tymianku. Do miseczki wbij jajko, delikatnie przelej je do kokilki. Dodaj 2 łyżki śmietanki, tak by nie zalać żółtka. Posyp startym parmezanem. Na blachę do pieczenia wlej trochę (ok. 2 cm) ciepłej wody. Kokilki mają stać w wodzie. Piecz 10 minut. Żółtko powinno być ledwo ścięte.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA