Kotleciki z żurawinami

Kotleciki z żurawinami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:



KotlecikiM
100 gramów świeżych, dojrzałych żurawin
½ kg mielonego mięsa z dzika lub wieprzowiny
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
3 rozgniecione ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
6 posiekanych dymek
sól, pieprz do smaku

Cytrynowy ogórek
1 ogórek wąż
szczypta soli morskiej
sok z cytryny, z której została otarta skórka

Bruschetta
pieczywo na zakwasie
oliwa
sól kamienna
ząbek czosnku

Do dekoracji
gałązki rozmarynu

Przygotowanie
Składniki kotlecików włożyć do miski i wyrobić rękoma na gładką masę. Formować równej wielkości spłaszczone kotleciki i smażyć je 5-8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Obieraczką do warzyw skrajać długie, cienkie plastry ogórka, najpierw z jednej strony, do momentu, kiedy dojdziemy do wodnistego środka. Wtedy należy ogórek obrócić i skrajać z drugiej strony. Plastry ogórka posypać solą i skropić sokiem z cytryny, zostawić na 5 minut. Pieczywo pokroić na skośne plastry, skropić oliwą, posypać odrobiną soli i opiec na grillu lub w piekarniku. Gorące natrzeć czosnkiem (przeciągnąć ząbkiem czosnku 2-3 razy z każdej strony). Na każdej bruschetcie udrapować kilka plastrów ogórka, odsączonego z soku i marynaty. Na ogórku ułożyć kotlecik, udekorować gałązką rozmarynu.

© Ainsley Harriot

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA