Grzyby duszone w maślance z katalońską grzanką

Grzyby duszone w maślance z katalońską grzanką
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z grzybów

Składniki:

  • 2 garści kurek
  • garść kapeluszy podgrzybków
  • 5 ciemnych pieczarek portobello
  • masło
  • 3 cebule szalotki
  • pół główki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • garść świeżego jarmużu
  • 150 ml maślanki
  • Grzanki:
  • chleb razowy
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, pół główki czosnku, kilka świeżych liści laurowych, rozmaryn i 3 łyżki masła. Następnie dodaj kurki, podgrzybki i pieczarki. Całość przypraw solą, pieprzem sosem sojowym. Dodaj jarmuż. Gdy warzywa się podsmażą, wyłącz ogień i dolej śmietankę. Kromki chleba ugrilluj i natrzyj ząbkiem czosnku i dojrzałym pomidorem. Następnie posyp solą i skrop oliwą. Podawaj z grzybami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA