Chrupiący kurczak pułkownika Merretta

Chrupiący kurczak pułkownika Merretta
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • ówka czosnku (opcjonalnie)
  • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli selerowej
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 ml mleka
  • 1 litr oleju roślinnego
  • 4 ziemniaki
  • ugotowane i schłodzone przez noc w lodówce
  • ½ówki białej kapusty bez głąba
  • drobno poszatkowanej
  • 1 duży ogórek starty na tarce o grubych oczkach
  • 2 marchewki
  • obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 czerwona cebula
  • obrana
  • przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  • 100 g majonezu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zalej kawałki kurczaka, czosnek i tymianek (opcjonalnie) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny i gotuj 30 min. Odstaw garnek z kurczakiem do ostygnięcia i wymieszaj w misce mąkę z kminem, pieprzem kajeńskim, solą selerową, mieloną gorczycą i starannie wymieszaj. Wyjmij kawałki kurczaka z wywaru, osusz starannie papierowym ręcznikiem i obtocz w mące z przyprawami. Do drugiej miski wlej mleko i zanurzaj w nim kawałki kurczaka. Obtocz je w mące z przyprawami po raz drugi – dzięki temu będą chrupiące po usmażeniu. Wlej olej do dużego garnka, żeby wypełnił go w połowie i podgrzej do temp. 170 stopni C. Kiedy kawałek chleba wrzucony do oleju zaskwierczy i od razu usmaży się na złocisty kolor, temperatura jest właściwa. Smaż po 2-3 kawałki kurczaka, wkładając je do oleju łyżką cedzakową. Obracaj je delikatnie i smaż ok. 5 min, aż będą złociste i zagrzeją się aż do kości. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pokrój ziemniaki na ćwiartki i zanurz w gorącym oleju na 2-3 min, aż się zezłocą. Odłów je łyżką cedzakową, wymieszaj w misce warzywa z majonezem i podawaj porcje kurczaka z ziemniakami i sałatką coleslaw.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE