Smażony kurczak

Smażony kurczak
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
1,6 kg kurczaka

Marynata:
500 ml maślanki
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe

Do smażenia:
olej z otrębów ryżowych
gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz

Panierka:
3 filiżanki mąki pszennej
półtorej łyżki suszonego czosnku
półtorej łyżki suszonej cebuli
pół łyżki i pół łyżeczki papryki
pół łyżki i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżki i pół łyżeczki gruboziarnistej soli
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Do dekoracji:
sól
gałązki rozmarynu i tymianku

Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na 10 kawałków (2 pałki, 2 udka, 4 fragmenty piersi i 2 skrzydełka). Zamarynować go w maślance z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i solą. Odstawić na całą noc. Składniki panierki przesiać do dużej miski. Zamarynowanego kurczaka obtoczyć w panierce. Ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć przez 11-12 minut na złocisty kolor. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na kratkę. Nadmiar tłuszczu zebrać papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypać solą i ziołami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE