Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami

Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis


Ciasto
35 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym
17 dag posiekanego wołowego łoju
sól, pieprz
zimna woda

Farsz
70 dag wołowiny
25 dag wołowych nerek
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe mąki
sól, pieprz

Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy z wysoka do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy łój i mieszamy nożem. Gdy składniki z lekka się połączą – wlewamy trochę zimnej wody i nadal wyrabiamy nożem, tnąc i obracając mieszankę, by połączyć mąkę z tłuszczem w ciasto. Kiedy zacznie być lepkie, odkładamy nóż i wyrabiamy masę ręką. Jeśli widzimy, że wody jest za mało – dolewamy jeszcze trochę. Zagniatamy, aż do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Rozwałkowujemy je i wylepiamy nim szesnastocentymetrową, wysmarowaną masłem formę o pojemności półtora litra.

Przygotowanie farszu
Mięso kroimy w kostkę, nerki – na małe kawałki, a cebulę w półplasterki. Wszystko razem posypujemy mąką oraz przyprawami, mieszamy i przekładamy do formy. Zwilżamy krawędzie ciasta wodą, przykrywamy krążkiem z tego samego ciasta, zlepiamy krawędzie, zabezpieczamy powierzchnię podwójnym arkuszem folii aluminiowej, złożonej tak, by pośrodku była fałda. Przywiązujemy ją sznurkiem, robiąc z niego przy okazji uchwyt. Potrawę gotujemy na parze przez 5 godzin i podajemy.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE