Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Delia na zimę (odc.7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Ciasto
35 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym
17 dag posiekanego wołowego łoju
sól, pieprz
zimna woda
Farsz
70 dag wołowiny
25 dag wołowych nerek
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe mąki
sól, pieprz
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy z wysoka do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy łój i mieszamy nożem. Gdy składniki z lekka się połączą – wlewamy trochę zimnej wody i nadal wyrabiamy nożem, tnąc i obracając mieszankę, by połączyć mąkę z tłuszczem w ciasto. Kiedy zacznie być lepkie, odkładamy nóż i wyrabiamy masę ręką. Jeśli widzimy, że wody jest za mało – dolewamy jeszcze trochę. Zagniatamy, aż do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Rozwałkowujemy je i wylepiamy nim szesnastocentymetrową, wysmarowaną masłem formę o pojemności półtora litra.
Przygotowanie farszu
Mięso kroimy w kostkę, nerki – na małe kawałki, a cebulę w półplasterki. Wszystko razem posypujemy mąką oraz przyprawami, mieszamy i przekładamy do formy. Zwilżamy krawędzie ciasta wodą, przykrywamy krążkiem z tego samego ciasta, zlepiamy krawędzie, zabezpieczamy powierzchnię podwójnym arkuszem folii aluminiowej, złożonej tak, by pośrodku była fałda. Przywiązujemy ją sznurkiem, robiąc z niego przy okazji uchwyt. Potrawę gotujemy na parze przez 5 godzin i podajemy.
© Delia Smith
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze