Empanady z grilla

Empanady z grilla
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska

Przepis



Ciasto
500 g mąki pszennej
szczypta soli
140 g stopionego masła
1 jajko
140 ml wody
oliwa do posmarowania

Farsz
2 łyżki oliwy
340 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
4 małe, posiekane dymki
łyżka papryki
½ łyżeczki chili w płatkach
¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
70 g rodzynek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko na twardo
10 zielonych oliwek, wydrylowanych
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Wsypać mąkę i sól do miski, zrobić w środku dołek, wlać do niego roztopione masło i roztrzepane jajko. Mieszać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo wodę i nagarniając stopniowo mąkę do dołka. Kiedy składniki się połączą, odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przyrządzić farsz. Na grillu lub na kuchence ustawić solidną patelnię z grubym dnem. Wlać oliwę i włożyć mięso z kurczaka. Wymieszać, wsypać posiekane dymki i paprykę, wymieszać. Dodać chili, kmin, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dodać posiekane jajko na twardo i posiekane oliwki, wymieszać. Odstawić nadzienie, żeby trochę ostygło. Oderwać kawałek ciasta, mniej więcej tyle, ile będzie potrzeba na jeden pierożek. Rozpłaszczyć i rozwałkować na blacie posypanym mąką. Foremką wyciąć krążek. Nałożyć łyżeczkę farszu. Palcem zwilżonym wodą przejechać po brzegu, złożyć krążek na pół. Ścisnąć palcami brzegi i zawinąć, by powstała zakładka i tak przez całą krawędź, aż powstanie pleciony brzeżek. Gotowe pierożki smarować oliwą i piec na grillu 3-4 minuty w każdej strony.

© Ainsley Harriott

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE