Piknikowy pieczony kurczak

Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 3
- Czas przygotowania:
- 1 minuta, 10 sekund
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kurczaka opłucz, wytrzyj papierowymi ręcznikami w środku i na zewnątrz, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.
Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.
Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.
Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.
Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.
Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze