Piknikowy pieczony kurczak

Piknikowy pieczony kurczak
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kurczaka
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki estragonu, natki pietruszki, tymianku lub rozmarynu, plus trochę do podania
  • 1 łyżka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kurczaka opłucz, wytrzyj papierowymi ręcznikami w środku i na zewnątrz, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.

Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.

Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA