Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • sok z ½ limonki
  • 4 filety z ryby o zwartym
  • białym mięsie
  • np. z dorsza
  • 150 g lekko czerstwego chleba
  • pokrojonego w kostkę
  • bez skórki
  • 250 g chorizo lub dowolnej
  • aromatycznej
  • dobrze wędzonej kiełbasy (należy z niej zdjąć skórkę i drobno pokroić kiełbasę)
  • 2 ząbki czosnku
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • skórka z jednej limonki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 50 g masła
  • ćwiartki limonki
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Filety polać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny. Pokrojony chleb ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć pokrojone chorizo. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu przełożyć do blendera, zmiksować na drobne kawałeczki. Dodać czosnek, skórkę z limonki, natkę, parmezan i pieprz. Zmiksować jeszcze raz. Na blaszce ułożyć filety skórą do dołu. Posmarować warstwą pasty z chorizo i chleba, grubości około 0.5 cm. Posypać kawałeczkami masła. Zakryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać z frytkami lub młodymi ziemniakami i sałatą z rukoli, udekorowane cząstkami limonki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE