Argentyńskie pierożki z wołowiną

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska
Ilość osób:
4

Przepis



Ciasto
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 g masła
60 g smalcu lub tłuszczu roślinnego, np. margaryny do pieczenia
woda z lodem (kilka łyżek, tyle, ile będzie trzeba do zagniecenia ciasta)

Nadzienie
2 łyżki oliwy
½ kostki rosołowej wołowej
400 g polędwicy wołowej lub rostbefu (mięso należy drobno posiekać)
3 roztarte ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 mały strączek zielonej papryki, drobno posiekany
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chili w proszku
12 zielonych oliwek, nadziewanych papryką, pokrojonych w plasterki
1 roztrzepane jajko, do smarowania

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło i pozostały tłuszcz pokroić w kosteczkę, dodać do mąki i rozetrzeć palcami, aby powstały równomierne grudki. Dolać tyle lodowatej wody, aby można było zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, miskę zakryć folią plastikową i odstawić ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać pokruszoną kostkę rosołową, smażyć przez 30 sekund, mieszając. Włożyć posiekane mięso i podsmażyć przez dwie minuty. Mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosikiem zdjąć z patelni i przełożyć do miski.Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy, włożyć cebulę i paprykę, smażyć do momentu, aż zmiękną (około 3 minuty). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, dodać kmin, paprykę i chili w proszku, oliwki oraz sól i pieprz. Włożyć z powrotem mięso, wymieszać, odstawić patelnię do ostygnięcia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na cienkie płaty na blacie, solidnie posypanym mąką. Używając spodeczka wyciąć z ciasta krążki. Na połowę krążka nałożyć mniej więcej łyżkę nadzienia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem i zlepić pierożek, robiąc szczypankę na brzeżku. Posmarować pierożki jajkiem i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoto (około 10 minut). Można je podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.

© Dave Myers i Si King

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE