Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ewa ewa 9 lat temu

tort wyrasta bobrze jeśli jest pieczony krótko ale krem jest bardzo rzadki robiłam 3 razy i nie był konsystencji kremu

[quote Urszula_ napisał(a) 30.12.2010 14:04]
Mi też biszkopt w ogóle nie urósł, pomimo że wszystko było wykonane zgodnie z przepisem. Nawet tortownica była takich samych rozmiarów. Naprawdę jestem niemile zaskoczona. Myślę, że w programie użyto dodatkowo mąki lub proszku do pieczenia. Na samych orzechach nic nie wyrośnie.

Proszę o komentarz Panią Sikoń.
[/quote]

Urszula_ 9 lat temu

Mi też biszkopt w ogóle nie urósł, pomimo że wszystko było wykonane zgodnie z przepisem. Nawet tortownica była takich samych rozmiarów. Naprawdę jestem niemile zaskoczona. Myślę, że w programie użyto dodatkowo mąki lub proszku do pieczenia. Na samych orzechach nic nie wyrośnie.

Proszę o komentarz Panią Sikoń.

tess_88 9 lat temu

Ten przepis to jakieś nieporozumienie. Nie jestem nowicjuszką w pieczeniu tortów i naprawdę biszkopt z tego przepisu osiąga wysokość 2cm i jest twardy jak pumpernikiel.
Słowem popsułam sobie święta. Proponuję aby Pani Sikoń byla łaskawa zabrać głos w tej sprawie.

cayenne 9 lat temu

Rośnie, rośnie. Zwróćcie uwagę, że to przepis na malutką tortownicę. Robiłam tort na święta - przepyszny, chociaż masa bardzo pracochłonna.

Batman 9 lat temu

To prawda biszkopt nie rośnie.

Dotsterka 9 lat temu

Mimo że zwiększyłam proporcje biszkopt wyszedł wysokości naleśnika :(

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE