Maślankowa panna cotta podana z migdałowym herbatnikiem, kremem i owocami

Maślankowa panna cotta
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Herbatnik:
200 ml miodu wielokwiatowego
Krem:
Owoce sezonowe (np. morele, brzoskwinie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połowę śmietany zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy żelatynę. Namoczoną żelatynę zalewamy wrzącą śmietaną, dodajemy maślankę, cukier i wanilie. Masę rozlewamy do naczyń i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Przygotowujemy migdałowy herbatnik. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy cukier i ubijamy dalej. Do białek dodajemy masło, mąkę, aromat migdałowy.
Masę wykładamy na pergamin, rozsmarowujemy cienką warstwę masy, posypujemy pokruszonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na kilka minut.

Miód delikatnie podgrzewamy, dodajemy skórkę z pomarańczy i kwiaty lawendy, odstawiamy, aby lawenda i pomarańcza oddały aromat.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, do śmietany dodajemy żółtka i miód lawendowy. Wstawiamy do lodówki.

Owoce kroimy i wrzucamy do miski, mieszamy z miodem lawendowym i sokiem z cytryny

Na dużą deskę wykładamy wszystkie składniki deseru, układamy z nich kompozycję i dekorujemy listkami mięty i kroplami miodu lawendowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA