Terrina z risotto z dzikiego ryżu

Terrina z risotto z dzikiego ryżu
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 125 g czerwonego ryżu z Camargue
  • 125 g dzikiego ryżu
  • oliwa
  • płaska łyżka masła
  • 2 szalotki
  • drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • 2 pory
  • posiekane
  • tylko białe części
  • 2 cukinie starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • 350 g leśnych grzybów
  • porwanych i posiekanych
  • 500 g brązowego ryżu
  • 175 ml białego wina
  • 1 litr gorącego bulionu drobiowego
  • 50 g startego parmezanu
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • duża garść posiekanej kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zalej czerwony ryż w jednym, a dziki w drugim garnku – wody musi być dwa razy tyle, co ryżu. Gotuj czerwony ryż 30 minut, a dziki 40 minut. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z kawałkiem masła i delikatnie podsmaż szalotki z czosnkiem i porami. Dodaj cukinie, marchewki oraz prawie wszystkie grzyby (małą garstkę grzybów podsmaż oddzielnie i zostaw do przybrania terriny) i duś jeszcze dwie minuty. Wsyp brązowy ryż i dokładnie wymieszaj go z oliwą i masłem (jeśli trzeba, dodaj trochę jednego i drugiego). Wlej białe wino, a gdy ryż je wchłonie, zacznij wlewać po chochli bulionu. Stale mieszaj, aż ryż wchłonie kolejną porcję płynu. Potrwa to około 30 minut. Teraz dodaj ryż czerwony i dziki z łyżką oliwy, a następnie parmezan i wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę oraz kolendrę i wymieszaj. Przełóż wszystko do foremki natłuszczonej oliwą i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmieszaj składniki dressingu. Wyłóż terrinę na półmisek, skrop dressingiem i przybierz listkami bazylii oraz podsmażonymi oddzielnie grzybami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE