Sałatka z chleba i warzyw

Sałatka z chleba i warzyw
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
½ bochenka długiej włoskiej bułki, pokrojonej wzdłuż na kromki, następnie na paski szerokości 3,5 cm, a wreszcie w poprzek na kawałki grubości 5 cm
1 czerwona papryka, pokrojona na cztery części i w poprzek na wąskie plasterki
1 pokrojony w kostkę ogórek zielony bez pestek
1 posiekany pomidor
⅓ czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
⅔ szklanki oliwy
⅓ szklanki czerwonego octu winnego
szczypta cukru
½ łyżeczki soli
180 g greckiej fety pokrojonej na kawałki

Przygotowanie:
Rozkładamy chleb na blasze i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc do przeschnięcia. Do miseczki wkładamy paprykę, ogórka, pomidora i cebulę. Mieszamy oliwę, ocet winny, cukier i sól. Polewamy warzywa. Podrzucamy, aby pokryły się sosem. Dodajemy chleb i podrzucając mieszamy. Odstawiamy na chwilę, żeby chleb lekko nasiąkł sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą. Przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE