Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 2 fenkuły
  • 2 marchwie
  • 2 goździki
  • 40 g cukru
  • 100 g selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml octu z jabłek
  • 6-8 rzodkiewek
  • łyżka soku cytrynowego
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odcinamy łodygi i usuwamy zewnętrzne liście fenkułów, kilka liści zostawiamy do dekoracji; marchewkę obieramy, usuwamy włókna z selera, myjemy warzywa i kroimy na regularne kawałki; myjemy rzodkiewkę i kroimy w talarki. Gotujemy, osobno, w osolonej wodzie marchew około 4 minut, fenkuły i selera przez 3 minuty. W rondelku gotujemy cukier z łyżką wody i soku cytrynowego, aż nabierze jasnozłocistego koloru; wlewamy ocet z jabłek, dodajemy liście laurowe, goździki, szczyptę soli, dodajemy marchew, fenk

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE