Laura Calder

Zupa z dyni


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg dyni

pokrojonej i obranej ze skóry

1 łyżka oliwy

6 pokrojonych plastrów wędzonego boczku

1 średnia cebula

woda lub bulion

250 ml śmietany lub mleka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki crème fraiche lub kwaśnej śmietany (niekonieczne)

2 łyżki posiekanego szczypiorku (niekonieczne)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do rondla wrzuć kawałki dyni i wlej oliwę. Duś 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
Podsmaż boczek w garnku, odłóż na papierowy ręcznik. Na tłuszczu, który został z boczku, zeszklij cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą. Dolej wody lub bulionu.
Zmiksuj dynię. Wymieszaj masę dyniową ze śmietaną, podgrzej delikatnie i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj kroplą kwaśnej śmietany, posyp boczkiem, szczypiorkiem i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.