Laura Calder

Zupa z dyni


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg dyni

pokrojonej i obranej ze skóry

1 łyżka oliwy

6 pokrojonych plastrów wędzonego boczku

1 średnia cebula

woda lub bulion

250 ml śmietany lub mleka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki crème fraiche lub kwaśnej śmietany (niekonieczne)

2 łyżki posiekanego szczypiorku (niekonieczne)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do rondla wrzuć kawałki dyni i wlej oliwę. Duś 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
Podsmaż boczek w garnku, odłóż na papierowy ręcznik. Na tłuszczu, który został z boczku, zeszklij cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą. Dolej wody lub bulionu.
Zmiksuj dynię. Wymieszaj masę dyniową ze śmietaną, podgrzej delikatnie i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj kroplą kwaśnej śmietany, posyp boczkiem, szczypiorkiem i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.