Rosół azjatycki na kościach z pieczonej kaczki

Rosół azjatycki na kościach z pieczonej kaczki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duża porcja rosołowa z upieczonej kaczki (korpus, skrzydła, szyja)
  • 3 l wody - zimnej!
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 cebula wcześniej przypalona na patelni
  • 1 por
  • 3-4 suszone grzyby, podgrzybki lub prawdziwki
  • szczypta czerwonego chili
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 2-3 laski cynamonu
  • 3-4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-5 goździków
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 wyciśnięta limonka
  • sól
  • kardamon wędzony
Do podania:
cebula dymka, do podania tylko zielone części
  • chińska kapusta pak choi
  • marchewka pokrojona w słupki
  • kawałki mięsa, które pozostały po upieczeniu kurczaka
  • makaron chiński typu chow mein lub udon
  • łyżka białego sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wkładamy do garnka pozostałości po pieczonej kaczce (np. z obiadu z dnia poprzedniego) zalewamy zimną wodą i dodajemy warzywa.

Następnie dodajemy aromatyczne przyprawy: anyż, cynamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, chili, goździki, kardamon oraz suszone grzyby (w oryginalnym przepisie grzyby mun lub shitake - ale sprawdzą się też polskie suszone grzyby leśne, np. podgrzybki).

Następnie dodajemy korzeń imbiru, sok z jednej limonki. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy pod przykryciem przez 4-5 godzin.

Wyjmujemy warzywa i kości, przecedzamy rosół i podajemy z makaronem typu udon i dowolnymi dodatkami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA