Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

Do podania: duże grzanki natarte czosnkiem

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE