Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku

Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej pręgi wołowej
  • pokrojonej w sporą kostkę
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • wymieszanej z solą i pieprzem
  • 75 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g cebuli
  • pokrojonej na kawałki
  • listki z jednej gałązki tymianku
  • 3 listki laurowe
  • 2 butelki po 0,33 l ciemnego piwa
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Wziąć duży rondel z pokrywką, nadającą się do wstawienia do piekarnika. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron (w razie potrzeby obsmażać mięso partiami). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zrumienić cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w sosie. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE