Zupa jabłkowa z curry

Zupa jabłkowa z curry
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne i zdrowe inspiracje
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana mała cebula
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 4 duże słodkie jabłka
  • obrane
  • bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki mąki
  • 4 szklanki ciepłego wywaru z kurczaka lub wywar warzywny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Roztopić masło w dużym rondlu, na małym ogniu. Włożyć cebulę, przykryć i dusić przez 2 minuty. Dodać selera i dusić pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Wsypać pokrojone jabłka, posypać curry. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez max 5 minut na umiarkowanie małym ogniu. Dodać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wlać wywar z kurczaka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę częściowo przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Zupę wymieszać i zmiksować bardzo delikatnie blenderem. Gotową zupę wlać do miseczek, polać jogurtem lub śmietaną nie mieszając - ładnie wyglądają białe wzory na tle żółtej zupy. Można również udekorować natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE