Zupa z soczewicy z chorizo

Zupa z soczewicy z chorizo
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przepis

Składniki:
200 g soczewicy du Puy
pokrojona marchewka
cebula w plasterkach
liść laurowy
gałązka tymianku
litr bulionu drobiowego lub wody
sól i pieprz
sok z cytryny (ew.)
3 łyżki oliwy
kiełbaska chorizo pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Namoczyć soczewicę przez 2 godziny w zimnej wodzie. Odlać. Włożyć do garnka z marchewką, cebulą, liściem laurowym, tymiankiem, zalać bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, ok. 45 minut.
Wyjąć przyprawy, przestudzić soczewicę, następnie zmiksować ją z warzywami, partiami, żeby nie zniszczyć miksera.
Zupę można przetrzeć, choć nie jest to konieczne. Posolić i popieprzyć do smaku. ew. wkropić soku z cytryny. Podgrzać.
Rozgrzać oliwę na patelence i podsmażyć chorizo, żeby plasterki się lekko wygięły, przez ok. pół minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 15 sekund. Wrzucić chorizo do zupy i okolić je oliwą z patelni.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE