Tuńczyk w czarnym sezamie z owocami w sosie kokosowym

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę

Tuńczyk w czarnym sezamie z owocami w sosie kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g świeżego tuńczyka najwyższej jakości i świeżości

pasta wasabi (zielony japoński chrzan)

czarny sezam (do obtoczenia)

1 mango

1 ananas

1 papaja

1 liczi

garść groszku cukrowego

jedna mała cukinia

1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)

mała czerwona papryczka chili (drobno posiekana)

1 serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)

½ łyżeczki imbiru (obranego i posiekanego)

100 ml mleka kokosowego

sos teriyaki

sos sojowy



Dodatkowo

parę listków bazylii (najlepiej tajskiej, można jednak zastąpić inną)

olej do smażenia (o neutralnym smaku, np. ryżowy lub rzepakowy)



Przygotowanie:

Owoce umyć, obrać ze skóry, pokroić w równe części. Na dobrze rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynową i imbir. Po chwili dorzucić owoce i krótko podsmażyć. Dodać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym i teriyaki. Redukować na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu. Posypać posiekaną bazylią.

Tuńczyka dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w długie równe paski, posmarować ze wszystkich stron wasabi i obtoczyć w czarnym sezamie. Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, tak, aby środek pozostał surowy. Paski tuńczyka pokroić w poprzek i ułożyć umieszczonych obok rozłożonych na talerzach owocach. Podawać z sosem sojowym w malutkiej miseczce (tuńczyk może być w nim moczony przed jedzeniem).



powrót

Podobne przepisy

Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.