Cukinie faszerowane grzybami i kaszą podane z carpaccio z łososia

Cukinie faszerowane grzybami i kaszą zobacz Cukinie faszerowane grzybami i kaszą 2018-06-04 15:13:23
Cukinie faszerowane grzybami i kaszą
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

plastry surowego łososia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, przekrawamy na połówki, wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie wydrążone zasypujemy solą.

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy miąższ z cukinii, smażymy do momentu, aż cukinia odparuje. Doprawiamy w trakcie solą i pieprzem. Dodajemy grzyby pokrojone w drobną kostkę i tymianek.

Kaszę jaglaną wsypujemy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i po chwili smażenia zalewamy gorącym sokiem jabłkowym w ilości takiej, żeby kasza napęczniała, ale żeby nie była rozgotowana. Kaszę łączymy z przesmażonymi grzybami, dodajemy orzechy laskowe posiekane drobno i posiekany szczaw. Na koniec dodajemy do farszu ser dojrzewający.

Wypełniamy cukinie farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z kiściami pomidorków koktajlowych. Zapiekamy w temp. 190 stopni do miękkości.

Łososia kroimy w plastry i rozwałkowujemy lub rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do lodówki. Podgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy do niego szczyptę ziaren kminku. Łososia polewamy przestudzonym, kminkowym olejem i podsypujemy posiekaną bazylią i dymką. Podajemy z pomidorkami upieczonymi z cukinią i np. grzankami z bagietki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE