Tuńczyk w czarnym sezamie z owocami w sosie kokosowym

Tuńczyk w czarnym sezamie z owocami w sosie kokosowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przepis

Składniki:
400 g świeżego tuńczyka najwyższej jakości i świeżości
pasta wasabi (zielony japoński chrzan)
czarny sezam (do obtoczenia)
1 mango
1 ananas
1 papaja
1 liczi
garść groszku cukrowego
jedna mała cukinia
1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
mała czerwona papryczka chili (drobno posiekana)
1 serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)
½ łyżeczki imbiru (obranego i posiekanego)
100 ml mleka kokosowego
sos teriyaki
sos sojowy

Dodatkowo
parę listków bazylii (najlepiej tajskiej, można jednak zastąpić inną)
olej do smażenia (o neutralnym smaku, np. ryżowy lub rzepakowy)

Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać ze skóry, pokroić w równe części. Na dobrze rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynową i imbir. Po chwili dorzucić owoce i krótko podsmażyć. Dodać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym i teriyaki. Redukować na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu. Posypać posiekaną bazylią.
Tuńczyka dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w długie równe paski, posmarować ze wszystkich stron wasabi i obtoczyć w czarnym sezamie. Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, tak, aby środek pozostał surowy. Paski tuńczyka pokroić w poprzek i ułożyć umieszczonych obok rozłożonych na talerzach owocach. Podawać z sosem sojowym w malutkiej miseczce (tuńczyk może być w nim moczony przed jedzeniem).

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE