Tarta jabłeczna

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta jabłeczna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gotowe słodkie ciasto na tartę o boku 23 cm

6 nieobranych jabłek na mus (np. braeburn)

ćwierć miarki brązowego cukru

ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

2 jabłka z gatunku nierozpadającego się w pieczeniu (np. royal gala)

2 łyżki roztopionego masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Pokroić jabłka na mus i wrzucić do rondla z 2 łyżkami cukru, gałką muszkatołową i 1/4 miarki wody. Gotować, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Oddzielić pestki i skórki w młynku do przecierów. Powinno wyjść ok. 1,5 miarki musu. Obrać jabłka royal gala i pokroić na cienkie plastry. Wymieszać z resztą cukru i roztopionym masłem. Nałożyć mus do ciasta, pokrywając go plasterkami jabłek. Nasmarować plasterki resztą masła i cukru. Piec, aż plasterki jabłek zmiękną i się zrumienią, ok. 20 minut. Wyjąć tartę z piekarnika i lekko ostudzić. Wyjąć z formy. Podawać ciepłą (lub zimną, jeśli chcemy, żeby była twardsza) z lodami waniliowymi lub cr?me fraîche.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Mini ciastka pistacjowe z kremem cytrynowym i malinami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.