Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami

Zupa ziemniaczana z topinamburem zobacz Zupa ziemniaczana z topinamburem 2018-06-19 12:26:25
Zupa ziemniaczana z topinamburem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubsze paski, układamy na blasze do pieczenia, dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
Przyprawiamy pieprzem cayenne, solą i pieprzem, całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, topinambur obieramy i kroimy w plastry, 2 sztuki odkładamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, z których później przygotujemy chipsy. Najlepiej włożyć je do wody z dodatkiem soku z cytryny ponieważ szybko ciemnieją.
Ziemianki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, dokładamy listek laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy do garnka podpieczone warzywa i pozostały topinambur.
Czosnek wyciskamy z łupinek i gotujemy razem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie smażymy partiami plasterki topinamubru w rondelku na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy solą.
Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Wlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą z pestek dyni, obsypujemy sezamem i na wierzch kładziemy chipsy z topinamburu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE