Migdałowe ciasto z serem ricotta

Migdałowe ciasto z serem ricotta
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Migdały (odc.11)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Ciasto:
4 jajka o temperaturze pokojowej
1 1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2/3 szklanki serka ricotta
1 ½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 ½ łyżeczki rumu
¾ łyżeczki esencji waniliowej
¾ łyżeczki esencji migdałowej
1 szklanka + 2 łyżki migdałów drobno posiekanych migdałów
1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli

Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25cm. Za pomocą miksera ubijać jajka, cukier i olej, aż masa stanie się jasnożółta i gęsta (przez ok.8 minut). Dodać ricottę, sok i skórkę z cytryny, rum, ekstrakt waniliowy oraz migdałowy i wymieszać na gładką masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać szklankę posiekanych migdałów i zmieszać sypkie składniki. Dodać masę jajeczno-serową z dodatkami aromatycznymi w trzech porcjach. Mieszać ręcznie składniki, aż masa stanie się jednolita. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40-45 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest suche, wbijając szpikulec. Gdy po wyjęciu jest czysty, wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa
¾ szklanki serka ricotta
1 jajko
¼ szklanki + 2 łyżki cukru
2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mleka
1 szklanka płatków migdałowych

Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować masę serową. Zmieszać ricottę, jajko, ¼ szklanki cukru, skórkę i wanilię. Podgrzać na małym ogniu mleko z 2 łyżkami cukru i zmieszać z płatkami migdałowymi. Ostudzić ciasto przez 6-8 minut po wyjęciu z piekarnika. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190° Celsjusza. Posmarować ciasto masą serową i posypać glazurowanymi płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika, aż płatki migdałowe lekko zbrązowieją. Przed wyjęciem z tortownicy, studzić ciasto całkowicie.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE