Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Postaw na średnim ogniu dużą, głęboką patelnię. Kiedy się nagrzeje wlej oliwę i rozłóż udka w jednej warstwie. Później dodamy więcej płynu, więc teraz masz jedyną okazję, żeby obsmażyć mięso i nadać mu tego bogatego, karmelowego aromatu. Musisz więc wykazać się cierpliwością i obsmażyć z każdej strony, aż mięso nabierze złotawo-brązowego koloru. Następnie przełóż udka na talerz i odstaw na bok. Z patelni odlej większość wytopionego tłuszczu. Włóż na patelnię cebulę i pieczarki. Podsmażaj, najpierw zaczną puszczać soki, następnie woda odparuje, a pieczarki i cebula zaczną się zrumieniać. W tym momencie włóż z powrotem udka. Dodaj też bulion, wino, sól i pieprz. Powoli doprowadź do delikatnego wrzenia, jeśli woda się będzie za mocno gotowała, to mięso zrobi się twarde. Przykryj szczelną przykrywką i gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 45 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie samo odpadało z kości. Podawaj od razu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE