Tarta cebulowa na kasztanowym cieście

Tarta cebulowa
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie i wbijamy tam jajo. Doprawiamy całość solą i rozmarynem. Na około kładziemy masło w kawałeczkach i zarabiamy ciasto nożem, aż zaczną się tworzyć grudki podobne do kruszonki. Szybko zagniatamy całość tworząc kulę, którą lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut i w tym czasie przygotowujemy farsz. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na niezbyt dużym ogniu na patelni, od razu dodajemy pokrojone w paski śliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem. Przesmażamy, aż cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje. Ściągamy z ognia i studzimy.
W osobnej misce łączymy śmietanę i jaja. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przestudzoną cebulę, wciskamy kawałki sera w różnych miejscach i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA