Anne Burrell

Sos jabłkowy


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sos jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

4 jabłka typu szara reneta

obrane

z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w kostkę (skrop jabłka sokiem z cytryny

jeśli obierasz je zawczasu)

1 ½ filiżanki nieklarowane soku jabłkowego z pieczonego schabu (patrz przepis na pieczony schab z sokiem jabłkowym)

¼ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego

1 szczypta mielonego cynamonu

¼ filiżanki śmietany kremówki

½ filiżanki orzechów włoskich

uprażonych i grubo posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Rozpuść masło w rondlu, w którym zmieszczą się jabłka. Dodaj jabłka i podsmażaj na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Dodaj sok z pieczeni, świeży sok oraz cynamon i gotuj na średnim ogniu aż większość płynu wyparuje, a jabłka staną się bardzo miękkie. Dodaj śmietanę oraz orzechy i gotuj aż objętość śmietany zmniejszy się o połowę. Powinien powstać słodko-wytrawny sos z kawałkami jabłek.

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wrap z pstrągiem i sosem tatarskim
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.