Anne Burrell

Sos jabłkowy


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sos jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

4 jabłka typu szara reneta

obrane

z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w kostkę (skrop jabłka sokiem z cytryny

jeśli obierasz je zawczasu)

1 ½ filiżanki nieklarowane soku jabłkowego z pieczonego schabu (patrz przepis na pieczony schab z sokiem jabłkowym)

¼ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego

1 szczypta mielonego cynamonu

¼ filiżanki śmietany kremówki

½ filiżanki orzechów włoskich

uprażonych i grubo posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Rozpuść masło w rondlu, w którym zmieszczą się jabłka. Dodaj jabłka i podsmażaj na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Dodaj sok z pieczeni, świeży sok oraz cynamon i gotuj na średnim ogniu aż większość płynu wyparuje, a jabłka staną się bardzo miękkie. Dodaj śmietanę oraz orzechy i gotuj aż objętość śmietany zmniejszy się o połowę. Powinien powstać słodko-wytrawny sos z kawałkami jabłek.

powrót

Podobne przepisy

Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.