Ratatuj z jagnięciną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatuj z jagnięciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg łopatki jagnięcej w dużych kawałkach

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

3 cebule w plasterkach

6 dojrzałych pomidorów

1,5 miarki białego lub czerwonego wina

miarka bulionu z cielęciny

główka obranego czosnku

3 liście laurowe

2 gałązki rozmarynu

zwitek świeżego tymianku

450 g czerwonej papryki pokrojonej w paski

450 g bakłażana pokrojonego na kawałki

450 g cukinii pokrojonej na kawałki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Jagnięcinę obficie posolić i popieprzyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w żeliwnym kociołku i obsmażyć mięso z obu stron, po 15 min na stronę. Wyjąć mięso.
Dodać kolejną łyżkę oliwy i smażyć cebulę do miękkości, przez 5 – 7 min. W tym czasie obrać, pokroić i przetrzeć pomidory nad miską, żeby uzyskać sok. Miąższ odłożyć na później. Wlać sok do miarki o pojemności 500 ml i dopełnić ją winem. Zdeglasować cebulę bulionem. Wlać wino z sokiem z pomidorów. Dodać czosnek, liście laurowe, rozmaryn i tymianek. Zmoczyć papier, położyć go na mięso, zakryć kociołek i piec przez 1,5 godz.
W tym czasie posolić bakłażana i odłożyć na sito, żeby ociekł, przez ok. 30 min. Spłukać i wysuszyć. Opiec paprykę. Kiedy jagnięcina się upiecze, wrzucić bakłażana, pomidory i paprykę, zakryć i piec jeszcze przez godzinę. Zwiększyć temperaturę do 200°C.
Zdjąć pokrywkę i papier, dodać cukinię i piec jeszcze przez 45 min bez zakrywania.
wyjąć z piekarnika. Wyjąć zioła. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z marchewki i soku marchwiowego
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.