Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z sezamem

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 6 nóżek kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 goździk
  • 1 kardamon
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki orzeszków nerkowca
  • 2 łyżki sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nóżki kurczaka myjemy, suszymy i oprószamy solą i pieprzem.
W moździerzu tłuczemy goździki i ziarna kardamonu.
Ścieramy imbir do miseczki, dolewamy sos sojowy i dosypujemy paprykę i kardamon z goździkami. Dolewamy olej i 3 łyżki miodu. Ucieramy dokładnie na pastę.
Polewamy marynatą nóżki kurczaka, najlepiej w foliowym woreczku. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wykładamy kurczaka na formę do pieczenia wyłożoną papierem, (płyn zachowujemy) i pieczemy ok. 25 minut.
Orzeszki szatkujemy, krótko prażymy na suchej patelni i mieszamy z sezamem. Zwiększamy temperaturę w piecu do 190 stopni, polewamy kurczaka płynem z marynowania i posypujemy orzeszkami. Pieczemy kolejne 30 minut, obracając co jakiś czas.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA