Gołąbki z łososiem

Gołąbki z łososiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki

Przepis

Składniki:
ryż naturalny (brązowy) 150 g
suszone pomidory 6 szt.
łosoś dziki 400 g
papier ryżowy 6 szt.
szpinak młody ok. 40 liści
pieprz

Sos:
cebula 3 szt.
pomidory 1 puszka
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża garść
sól pieprz cukier, po pół łyżeczki

Przygotowanie:
Ryż ugotować, ostudzić, dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić pieprzem. Łososia usmażyć na oliwie, ostudzić. Z łososia trzeba uzyskać 6 w miarę równych porcji. Z liści szpinaku odciąć ogonki. Namoczony papier ryżowy położyć na desce, na nim na środku 6 liści szpinaku w 2 rzędach po 3 szt., na szpinak 2 ułożyć ryż (ok. 2 łyżki) równą warstwą, zachowując kształt prostokąta, na ryż podłużny kawałek łososia. Zawijać od dołu jak sajgonki czy gołąbki. Na patelni udusić cebulę na oliwie, dodać pomidory z puszki i zredukować przez chwilę. Zmiksować blenderem na gładko dodając bazylię, czosnek i przyprawy. Część sosu wylać na talerz, a na nim układać gołąbki. Podawać na zimno.


Dominik Bigoń

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE