Agnieszka Kręglicka

Placuszki z cukinii i sera feta


Przepis z programu Para w kuchni odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Placuszki z cukinii i sera feta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cukinii

100g ser feta

pęczek koperku

150g bułki tartej lub kaszy manny

sól

pieprz

mąka

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę. Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.

powrót

Podobne przepisy

Risotto cytrynowe ze szparagami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

freciczka

postów: 5

16.09.2011 20:06

CYTUJ

Placuszki bardzo smaczne! zamiast koperku, którego nie cierpię dodałam suszone oregano. Podałam z sałatką z pomidorów, z bazylią, oliwą czosnkową i octem balsamicznym.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.