Agnieszka Kręglicka

Placuszki z cukinii i sera feta


Przepis z programu Para w kuchni odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Placuszki z cukinii i sera feta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cukinii

100g ser feta

pęczek koperku

150g bułki tartej lub kaszy manny

sól

pieprz

mąka

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę. Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Palak panir
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

freciczka

postów: 5

16.09.2011 20:06

CYTUJ

Placuszki bardzo smaczne! zamiast koperku, którego nie cierpię dodałam suszone oregano. Podałam z sałatką z pomidorów, z bazylią, oliwą czosnkową i octem balsamicznym.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.