Kotlety schabowe z jabłkami

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 szt. kotletów gr. 2-3 cm ze schabu środkowego z kostką
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • smalec
  • 100 ml calvadosu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kotlety doprawić solą i pieprzem, cebulę i jabłka pokroić w półplasterki. Na mocno rozgrzanym na patelni smalcu smażyć kotlety po ok. 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć z patelni do naczynia i przykryć szczelnie przykrywką lub folią aluminiową. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, dodać jabłka i smażyć ok. 5 minut. Doprawić calvadosem, majerankiem, solą i pieprzem. Krótko odparować. Wyłożyć na półmisek z kotletami, podawać z faszerowanymi ziemniakami z pieca.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE