Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii

Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Faszerowane sardele:
  • 600g świeżych sardeli
  • 80g miąższu chleba lub bułki
  • 1 jajo
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 50g zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzewamy oliwę, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy cukinię, umytą bazylię i pietruszkę, krótko smażymy. Dodajemy mleko, przyprawiamy solą i pieprzem; gotujemy do miękkości przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uduszeniu miksujemy cukinie, przekładamy ponownie na patelnię. Jeżeli są zbyt wodniste, podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałeczki masła i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miąższ chleba maczamy w białym winie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE