Jacek Sikora

Pavlova


Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki bezy

8 białek

460 g cukru

60 g białej mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki soku z cytryny

10 ml białego octu winnego

 

Składniki kremu

500 ml śmietany 36%

100 g cukru

1 opakowanie fixu do śmietany

 

Przybranie

4 kiwi

1 małe opakowanie truskawek

1 słoik żurawiny

50 g kandyzowanej żurawiny

Przygotowanie:

Na papierze do pieczenia narysuj kółka o średnicy 20 cm. W misce ubij białka z sokiem z cytryny, do momentu aż potroją objętość. Wymieszaj 1/5 cukru z mąką ziemniaczaną. Resztę cukru stopniowo dodawaj do piany. Na niskich obrotach dolej ocet i mieszaninę cukru z mąką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na papier do pieczenia wyciśnij lub nałóż łyżką bezę. Beza powinna mieć 2,2 cm grubości. Tyłem zwilżonej łyżki zrób wgłębienie na środku. To miejsce na nadzienie. W momencie włożenia jej do pieca zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. Piecz je około godziny lub dłużej. Ortodoksyjna Pavlova ma kruchutką skorupkę i ciągnące wnętrze. Obłóż kremem i udekoruj owocami.


powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.