PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Barramundi w melaleuce z zizanią i łobodą

Barramundi w melaleuce z zizanią i łobodą
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 1,8 kg barramundi, oczyszczonej

  • 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek, dodatkowo do skropienia
  • 6 dymek, biała część pokrojona w cienkie plastry, zielona zachowana
  • 3 cytryny, 1 w plasterkach
  • 1 pęczek koperku, grubo posiekanego, zachowane łodygi
  • 1 duży arkusz malelauki
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 3 szklanki łobody lub młodego szpinaku, grubo posiekanego
  • 200 g (1 szklanka) ryżu jaśminowego, wypłukanego i osuszonego
  • 200 g (1 szklanka) zizanii wodnej (lub tajskiego czerwonego ryżu), moczonej w zimnej wodzie przez 40 minut, osuszonego
  • 750 ml (3 szklanki) wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby przygotować rybę, osusz ją ręcznikiem papierowym. Skrop rybę oliwą w środku i na zewnątrz, i dopraw solą. Włóż do jej środka zieloną część dymki, plasterki cytryny i łodygi koperku. Owiń rybę w arkusz melaleuki, zwiąż sznurkiem lub zawiń szczelnie w folię aluminiową.

Rozgrzej grill. Piecz rybę przez 15 minut z każdej strony.

W tym czasie rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Smaż czosnek i pokrojoną dymkę przez 2 minuty, aż zmiękną. Dodaj łobodę i gotuj kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i wymieszaj go z olejem. Dopraw solą. Dolej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj ryż przez 15 minut aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień i nie zdejmuj pokrywki jeszcze przez 10 minut. Dodaj koperek i sok z cytryny.

Ostrożnie odwiń rybę i zdejmij skórę. Rozdziel ryż pomiędzy miseczki, połóż na nim rybę i pozostały koperek. Podawaj z kawałkami cytryny.

Uwaga
Łobodę i melaleukę można kupić w sklepie z lokalnymi składnikami.

Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE