Jacques Pépin

(odc.06)cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.06)cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (840 g) pomidorów z zalewą

3 ząbki czosnku

1 ½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy dobrej jakości

1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych

450 g sera ricotta

2 duże jajka

4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

6 płatów chińskiego ciasta ryżowego (około 30 g)

1 szklanka tartej mozzarelli

2 łyżki świeżo tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Do pojemnika malaksera przełożyć pomidory z zalewą, czosnek, ¾ łyżeczki soli, połowę pieprzu, oliwę oraz włoskie zioła przyprawowe. Zetrzeć na gładką masę. Ricottę, jajka, pozostałą sól i pieprz wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku. Wylać ½ szklanki sosu pomidorowego na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego. Na płat ciasta nałożyć ⅓ szklanki masy serowej. Zawinąć brzegi tak, aby powstała rurka. Powtórzyć czynności z pozostałymi 5 płatami ciasta. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rurki równolegle do siebie, zawinięciem do dołu. Polać cannelloni pozostałym sosem (powinien wypełnić przestrzenie między rurkami i pokryć wierzch). Postawić naczynie na blachę. Posypać wierzch mozzarellą i parmezanem. Zapiekać 15 minut. Posypać cannelloni pozostałym szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.