Cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym

Cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 puszka (840 g) pomidorów z zalewą
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych
  • 450 g sera ricotta
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 6 płatów chińskiego ciasta ryżowego (około 30 g)
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 2 łyżki świeżo tartego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Do pojemnika malaksera przełożyć pomidory z zalewą, czosnek, ¾ łyżeczki soli, połowę pieprzu, oliwę oraz włoskie zioła przyprawowe. Zetrzeć na gładką masę. Ricottę, jajka, pozostałą sól i pieprz wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku. Wylać ½ szklanki sosu pomidorowego na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego. Na płat ciasta nałożyć ⅓ szklanki masy serowej. Zawinąć brzegi tak, aby powstała rurka. Powtórzyć czynności z pozostałymi 5 płatami ciasta. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rurki równolegle do siebie, zawinięciem do dołu. Polać cannelloni pozostałym sosem (powinien wypełnić przestrzenie między rurkami i pokryć wierzch). Postawić naczynie na blachę. Posypać wierzch mozzarellą i parmezanem. Zapiekać 15 minut. Posypać cannelloni pozostałym szczypiorkiem i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA