Owoce smażone z cukrem i gorczycą

Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Syrop

  • sok z 3 pomarańczy
  • szklanka cukru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • ostre papryczki
  • 2 cm korzenia imbiru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Imbir pokroić w zapałki, ziarna gorczycy utrzeć w moździerzu, papryczki pokroić. Dodać do soku z pomarańczy, zagotować i doprowadzić do stanu gęstego syropu. Dodać cukier. Jabłka i gruszki obrać pokroić w grubą kostkę, mandarynki zostawić w skórce i pokroić na cząstki. Dodawać owoce do syropu zaczynając od najtwardszych (co 10 minut). Gotować na wolnym ogniu, by owoce stały się szkliste i wchłonęły smak przypraw. Na samym końcu dodać orzeszki piniowe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE