Moskole z bryndzą i sosem żurawinowo-pomarańczowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sos żurawinowo-pomarańczowy:
- szklanka soku pomarańczowego
- mała łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta czerwonego pieprzu
- 150 - 200 g domowej konfitury żurawinowej
- sól
Dodatki:
- bryndza
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki prześnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka i wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj placki o grubości do 3 cm. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się przyrumienią.
W garnku podgrzej sok pomarańczowy z imbirem. Dodaj do niego sok z cytryny, cynamon, czerwony pieprz i konfiturę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Sos gotuj, aż się zredukuje.
Placki podawaj z pokruszoną bryndzą i sosem. Smacznego!
Z ciasta uformuj placki o grubości do 3 cm. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się przyrumienią.
W garnku podgrzej sok pomarańczowy z imbirem. Dodaj do niego sok z cytryny, cynamon, czerwony pieprz i konfiturę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Sos gotuj, aż się zredukuje.
Placki podawaj z pokruszoną bryndzą i sosem. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze