Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
15 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nastaw wodę na makaron, posól ją i poczekać, aż się zagotuje. Jogurt wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek do nabiału. Dopraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, odłóż do miski i posól. Odstaw na chwilkę aby puścił wodę. Makaron odcedź i wystudź. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy. Ogórki odcedź i dodaj do jogurtu wymieszanego ze śmietaną. Dodaj jeszcze wystudzone orzechy. Całość wymieszaj. Chłodnik wykładaj do wysokich szklanek, na górę dodaj makaron oraz prażone orzechy i koperek. Zupę dobrze jest chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE