Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 15 minut
Składniki:
- 2 zielone ogórki
- 600 ml jogurtu
- 400 ml śmietany 18%
- makaron muszelki
- 60 g orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nastaw wodę na makaron, posól ją i poczekać, aż się zagotuje. Jogurt wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek do nabiału. Dopraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, odłóż do miski i posól. Odstaw na chwilkę aby puścił wodę. Makaron odcedź i wystudź. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy. Ogórki odcedź i dodaj do jogurtu wymieszanego ze śmietaną. Dodaj jeszcze wystudzone orzechy. Całość wymieszaj. Chłodnik wykładaj do wysokich szklanek, na górę dodaj makaron oraz prażone orzechy i koperek. Zupę dobrze jest chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze