Michael  Smith

(odc.034) pieczone nadziewane ziemniaki


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.034) pieczone nadziewane ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych ziemniaków do pieczenia

6 plasterków boczku

pokrojonych na kawałki i podsmażonych (tłuszcz odlej na inną okazję)

4 dymki

drobno posiekane

1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Piecz ziemniaki w temperaturze 200°C przez jakieś 45 minut, aż będą miękkie. Odstaw, żeby ostygły.
Obetnij czubek każdego ziemniaka (z dłuższej strony) wydrąż miąższ. Wymieszaj miąższ z boczkiem, dymką i serem. Dopraw do smaku i rozgnieć. Napełnij masą wydrążone ziemniaki. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż ser się roztopi, a ziemniaki będą gorące.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.