Pierniczki z puree ziemniaczanym

Pierniczki z puree ziemniaczanym zobacz Pierniczki z puree ziemniaczanym 2018-06-19 13:00:59
Pierniczki z puree ziemniaczanym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Składniki:

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z białej gryki
  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego
  • 2 łyżeczki mieszanki piernikowych przypraw
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • ¾ szklanki syropu daktylowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

W garnuszku rozgrzej syrop, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj. Dołóż tłuszcz i podgrzewaj nieustannie mieszając, aż do uzyskania jednolitego płynu.
Suche składniki oraz puree ziemniaczane połącz, dodaj jajko, ostudzony słód z tłuszczem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dołóż odrobinę mąki. Uwaga! Ciasto powinno być dosyć miękkie i trudne w obróbce. Wówczas pierniczki są najsmaczniejsze.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia do grubości 5-8 mm.
Piecz w temperaturze 165°C przez około 10-20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE